Hamburg Németország

A zenekar Hamburgban

Kétszer játszottunk a Hanza városok legnagyobbikában, Hamburgban. Ez a világ egyik legnagyobb kikötővárosa egy igazi metropolisz. Legnagyobb meglepetésemre láttam, hogy van itt egy Budapester strasse, egy nagy sugár út. Az egész város lenyűgözően lüktetett. Az egyik szállásunk a Kastanien Alle 33-ban -Kötélverő sor- volt, a másik a kikötőre nézett állandóan hallottam a hajókürtök meglepő bőgését.
Ez a város tele van meglepetésekkel és hihetetlen energiákkal bír. Egyszer egy hatalmas kereszteződésben egy rendőr autó leállította a forgalmat majd a kereszteződés kellős közepére leszállt egy rendőrségi helikopter. Az autósok nyugodtan várták a dolog végét. A helikopterből kiugráltak álarcos gépfegyveres rendőrök, beszaladtak egy kapualjba, majd egy pár perc után kirohantak onnan egy megbilincselt kopasz emberrel. A helikopter felszállt, a rendőr átadta a forgalmat a jelzőlámpáknak és mindenki ment tovább az útjára.
Az egyik Hamburgi útra egy Szöcske gúnynevű arc szállított minket egy Latvia márkájú kisbusszal. Ez egy orosz gyártmányú szörnyeteg volt, annak idején a Magyar Televíziónak volt ebből a típusból a legtöbb példánya. Hogyan került egy ilyen busz a Szöcskéhez nem tudni, de elindultunk vele. Horrorisztikus fogyasztása volt, valahol út közben elfogyott a benzinünk és lejmolni kellett. Kiderült, hogy az ilyen dolgokat titokban kell tartani mert a német autópálya rendőrség bünteti a benzin elfogyást, veszélyes a közlekedésre. -Sokat tanultunk az utazásunk alatt.- Valahol a sötét német éjszakában letérdelt az Orosz szörnyeteg, úgy éreztük kileheli a lelkét. Előállt a Szöcske megjavította, a Jonitól kért egy gitár pengetőt mert az relatíve kicsi volt és az anyaga műanyagból készült. Egy beépített pengetővel de boldogan folytattuk az utazást Hamburg felé. Kivilágosodott, reggel lett és a Latvia most tényleg kilehelte a lelkét, leállt és nem volt hajlandó elindulni.

Würtzburg

Würzburg közelében voltunk és nagyon gondolkodtunk a jövőnket illetően. ha itt kell maradni vagy vissza kell fordulni akkor ugrott a Hamburgi koncert. Megdöbbentő morajlásra lettünk figyelmesek. Az Amerikai hadsereg tankjai és óriási GMC teherautói közeledtek. felénk. nem gondoltam, hogy kitört a harmadik világháború, de érdekesnek ígérkezett a partra vetett halként tátogó menetképtelen Orosz kisbusz és a csúcstechnológiás Amerikai tankok találkozása. Ráadásul arra is adtak, hogy a lánctalpak ne kaparják fel a betont, ezért gumipapucsot húztak rájuk, ettől olyan lopakodás szerű lett a menet. Az óriási teherautók jobb oldali üléseiből a katonák kilógatták előre a lábukat, ez adott a menetnek egy nagyon lelazult formát. Egy közeli pihenőben találkoztunk egy pár katonával, válogatottan két méteren felüliek voltak mind néger és a revolver simán tok nélkül a zsebükben lapult.


Megállt mellettünk egy autó ékes Magyarsággal beszélő nagyon kedves ember kérdezte tőlünk, tudna segíteni? Elmondtuk, hogy most nem tudjuk a baj okár és passzoljuk a dolgot.
Egy autószerelő volt aki egy óra múlva visszatért egy kis daruskocsival és bevontatott minket Würtzburgba. Ott először benéztünk a Lada szervizbe, -volt ott ilyen.- Innen elhajtottak minket mert nem ismerték ezt a szörnyeteget. Akkor bevontatott minket a titokzatos idegen jótevőnk.
Kiss István autószerelő mester volt a megmentőnk. Miután elmondtuk neki, hogy nekünk nagyon gyorsan Hamburgba kellene mennünk, azonnal “bemosakodott” és nekiállt a hiba kiderítésének. Egy óra múlva kiderült, hogy Magyarországról kellene hozatni alkatrészt mert itt nem lesz hozzá semmi. Ez el fog tartani minimum három napig. Hogy meg tudjuk tartani a koncertet, felajánlott nekünk egy teljesen új Mazda kisbuszt! boldogok voltunk, és elmentünk a jármúért. amit ideiglenesen a nevemre írattak a biztosítás miatt. -Azóta sem volt ilyen jó kis autó a nevemen!-
Gyorsan átpakoltuk a cuccot és elindultunk Hamburgba.

Megérkezés

Andrej Swartz Hamburgi srác volt a zenekar második menedzsere. Ő intézte, hogy egy hatalmas moziban lesz a koncert és persze gondoskodott a szállásról és minden szűkséges dologról ami kell egy ilyen koncerthez. Nagyon fáradtak voltunk alvással kezdtük a Hamburgi életet.
Másnap ródolás a moziba, este kezdődik a koncert olyan nagy volt az érdeklődés, hogy egy este két koncert volt leszervezve, ezt nevezem. A mozi előtt megállítótáblák hirdették a Magyar A. E. Bizottság nagy koncertjét Hamburgban! Szédületes volt!
Az első koncert után az öltözőben volt egy pár ember, riporterek is voltak közöttük. Én felfigyeltem egy szőke nagyon csinos lányra, először azt hittem magyar mert perfekt beszélte a nyelvünket, aztán kiderült, hogy német lány csak és a magyar folklórt tanulmányozza, perfekt beszélt magyarul.
Nagy lett a szerelem! A koncert után nála aludtam azt sem tudom a hatalmas városban, hol fogok felébredni. Ő volt Mónika.
Olyan szoros kapcsolatba kerültünk egymással, hogy minden németországi koncertre eljött, függetlenül attól, hogy hol volt az.
Egy pár héttel később megint Hamburgban zenéltünk, felejthetetlen élményekben részesültünk!