Millenniumi Földalatti Vasút zenekar

Andrej Kiszeljov gitáros, Döbrentey Zsolt szövegíró animátor, és Mészáros Péter szintén gitáros felállásával indult a zenekar 1982 körül.

Ebbe az induló formációba szerveződött Nagy Péter dobos, Erdeős Péter gitáros, Hurtág Gábor szaxofonos, és a tragikus sorsú Pleskó Tibor basszusgitáros (a 90-es évek vége felé meghalt az U.S.A.-ban).

1982-1985 közötti első szakaszát a zenekar életének a nyers indulat és a politikai attitűd direkt kifejezése írja le. Mindeközben Tóth József ütőhangszeresi és énekesi posztot is betöltött, illetve időnként Bognár Mariann és Kassai Amarill vokálozott. Először ’83-ban léptek a nyilvánosság elé egy kidolgozott műsorral.

1984-ben lett Sándor Péter a basszusgitáros, illetve ugyanekkor érkezett szintetizátorral Kelényi Gábor is. 

1985-ben az új dobos Kreutz László lett. Ebben az évben jött a zenekarba Németh Róbert szaxofonos. Ettől az évtől kezdődik a második szakasz, melyet a belügyes beavatkozás után az indirekt és asszociatív tartalmak és az ennek megfelelő zenei forma keresése jellemezte. Tóth “Csüli” Zoltán 2 évig helyettesíti Kreutz Lászlót, az élő felvételeken ebben az időben Dorozsmai Péter hallható.

1987-ben Takáts Tamás vendégeskedett egy ideig itt, énekhangját a ’87-es felvétel őrzi. 

1989-ben kezdődik a zenekar életének harmadik szakasza: a hangadók életciklusának megfelelő elaborációs tendenciák uralkodnak. A csapatban Kiszeljov, Kreutz, Teve, Kelényi játszanak. Sándor Péter helyére aztán Major Béla kerül.

A 90-es évek elején Virth Bea énekelt a Szemétzene című kazettán.

1990-93 között sokat koncertezett a zenekar a Fekete Lyukban, a Tilos az Á-ban és Pécsett. Időegyeztetési problémák miatt egyre nehezebb lett a koncertezés. Az akkori felállás: Kiszeljov, Döbrentey, Kelényi, Tóth, Kreutz, Sárközi Zoltán (gitár), Virth Bea.

Az 1992-es felvételen Major Béla a basszusgitáros.

1998-ban rövid ideig Németh János pécsi színész énekelt, és ezen a felvételen Döbrentey Zsolt, és Tóth József is bevillantják orgánumukat.

A későbbi énekes Kovács Gyöngyvér lett. A zenekar története 1995-ben ért véget, bár egy felvételre még sor került Kiszeljov és Sándor által.

A csapat történetében a zenék zömét Kiszeljov, Kelényi, Kreutz, Sándor Péter, a szövegeket pedig Döbrentey, Kiszeljov, Kelényi, Tóth József írta. Felhasználtak idegen szövegeket is, így pl. R.D. Laingtól és és Ernst Jandltól is.

Snell szívem Snell vérem, nincs neki háza nincs neki semmije
Hajót ácsol az öngyilkos. Élő felvétel a Szigeten
Például Ő