Opál színház

Opál színház

A művészeti klubot 2015 szeptemberében alapította Lantos László Triceps (1955, szabadkai író-rendező) és Falcsik Mari (1956, költő), az általuk vezetett kulturális-művészeti, nonprofit Bada Dada Alapítvány jogi és pénzügyi hátterével. A klub a mély „nyóckerben” (Bp. VIII., Csobánc u. 10.) van, utána már csak a kínai piac következik: ezért „hátratolt helyőrségnek” nevezték el. Célkitűzéseik: az európai nívójú avantgárd, alternatív és underground magyar művészet támogatása és bemutatása – politikai, vallási, nemi stb. Hovatartozástól függetlenül, különös tekintettel a fiatal generációk és a Vajdaság alkotóira. A profil: kortárs irodalom és képzőművészet, színház és performansz, fotó, film, valamint elméleti előadások. Eddig 220 programot mutattak be, amelyeket a Facebook oldalukon és e-mailekben hirdettek meg. A klubot önerőből és az Alapítvány bevételeiből (honoráriumok, könyveladás stb.) finanszírozzák – állami, önkormányzati támogatást nélkül. A Klub két, utcára nyíló félszuterén (60+64 m² területű) helyiségből áll, köztük egy vizes blokkal. A rendbe hozott, kisebb helyiségbe 80 néző/vendég fér el. Programokat egész évben, de csak péntekenként tartanak, a belépés ingyenes. A hét más napjain az Opál Színház (rendező: Triceps) és a Halszájoptika multimediális csoport (rendező: Haynal Ákos) próbál itt. A Klub működését fizikai munkával, szervezéssel stb. néhány megszállott önkéntes támogatja, közel öt éve.

Az Alapítvány adja ki a Mersz könyvek sorozatot, melyben a kísérleti kortárs magyar irodalom és képzőművészet tehetségeit, valamint elhunyt költők hagyatékát adják közre. A kötetek 100 számozott, aláírt példányban jelennek meg, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. Eddig 9 könyvet és 3 katalógust publikáltak.

Teljes eddigi program
A társulat jelenlegi tagjai
Triceps director
Gulisio Tímea actor
Siporca Whandal actor
Brenner Zoltán actor
Talán Miklós actor
Falcsik József Tigris timpanist
Kreutz László Luxusfarkas timpanist
Ürmös Attil musician

Fónikus-zenei performansz. Kamera és videó: Nagy M.Hedvig. Szöveg: Samuel Beckett. Ének/hang: Brenner Zoltán, Syporca Whandal. Zene: Falcsik Tigris (dobok), Kreutz László (elektromos dob), Ürmös Attila (harmonika). Játék: Gulisio Tímea, Talán Miklós. Rendezte: Triceps EKSZPANZIÓ XXXI + 3 Fesztivál.